Beginnen van een onderneming

Elk jaar beginnen zo’n 170.000 mensen in Nederland een onderneming en zo’n 1 op de 3 werkende mensen denkt er wel eens over na om voor zichzelf te beginnen. Waar komt die wens voor ondernemen vandaan? Is het de drang naar vrijheid? Het kunnen indelen van je eigen uren? Je eigen collega’s kunnen kiezen? Meer verdienen? Minder werken?

Het is de eerste coachvraag die ik startende ondernemers stel als ze bij mij komen voor business- of ondernemerscoaching. ‘Waar zit de passie?’ of ‘wat motiveert je om een eigen onderneming te willen starten?’. Het is ook een prachtige vraag om te stellen aan ondernemers die al enige jaren aan de slag zijn. ‘Wat was jouw motivatie of droom bij het starten van een onderneming?’ Vaak is van die droom nog weinig over, maar zijn er geweldige nieuwe uitkomsten. Hoe cliché ook, ondernemen is een reis, een tocht vol uitdagingen met soms diepe dalen en hoge pieken.

Belemmerende factoren

Voor veel mensen met een ondernemersdroom zitten vooral belemmerende factoren in de weg. Denk aan financiële onzekerheid, niet weten waar te beginnen, het ontbreken van ervaring, de mening van anderen, opgeven van je baan etcetera. Daar onder liggen vaak interessante coachvragen: Graag zekerheid willen hebben, perfectionistisch zijn, willen weten hoe het afloopt, afhankelijk zijn van de mening van anderen, angsten hebben. Door deze coachvragen te bespreken en aan te pakken, merk ik dat het zicht op ondernemen een stuk helderder wordt. Je creëert helderheid: Wat zijn je krachten, waar wordt je onzeker van en wat zijn je minimale voorwaarden om het avontuur in te kunnen stappen. Je wordt er een sterker persoon van en dus een sterkere ondernemer, maar ook een sterkere werknemer mocht je uiteindelijk stoppen met ondernemen.

Inspiratiebron voor ondernemers

Ik wil je wijzen op een inspiratiebron, uren gratis trainingsmateriaal. Het programma ‘Ik Vertrek‘ van de NPO is voor mij een bron van ondernemers inspiratie. In een uur tijd zie je, doorgaans startende, ondernemers zo’n 1 à 2 jaar vechten voor hun droom. Met de wens om minder te werken en meer bij hun kinderen te zijn, beginnen ze in het buitenland (waar ze de taal nog niet spreken) een hotel mét restaurant én outdoor-activiteiten. Ooit een restauranthouder gevraagd naar zijn vrije tijd? Soms denk ik, met wat coaching gesprekken vooraf waren de verwachtingen realistischer geweest en hadden een aantal tegenslagen wellicht voorkomen kunnen worden. Maar altijd denk ik, wat een doorzetters en wat een respect. Dit is ondernemerschap en die (levens)ervaring neem je voor altijd met je mee!

Twijfel jij om een eigen onderneming te starten? Maak eens een gratis en vrijblijvende afspraak om te zien of coaching iets voor jou is. Of lees meer over wat business coaching bij de Sparringpartner inhoudt.